HuDeEn
Ön a 4336124 látogatónk

Hírlevél archívum

Turisztikai Hírlevél, 5. szám
2012. május 14.
Az aktívturizmus fejlesztése a 12 legjobb projekt között
Kiemelkedőnek nyilvánította a pályázati Közreműködő Szervezet a Közép-Békési Területfejlesztési Önkormányzati Társulás jelenleg megvalósítás alatt álló projektjét.
2012. május 14.
OTP Bank 15. Nemzetközi Szupermaraton, Békéscsaba - Arad – Békéscsaba;  Opel Körös 1. Nemzetközi Félmaraton
Helyszín: Békéscsaba - Arad-Békéscsaba
1. NAP 108,0 km 2. NAP 96,7 km
2012. május 09.
Sörfesztivál és csülökparádé Békéscsabán
A magyarországi fesztiválok között előkelő helyet mondhat magáénak a 12 éves Csabai Sörfesztivál és Csülökparádé, melyre idén június 7-10. között kerül sor.

Tourinform iroda hírei:

  • Békéscsaba Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Oktatási, Közművelődési és Sport Osztálya felkérésére a Békéscsaba Diáktanya Közalapítvány - a táborszervezők által beküldött anyagok alapján - összeállította a Békéscsabán megrendezésre kerülő nyári táborok listáját. A bőséges kínálatot tartalmazó összeállítást megtalálják honlapunkon, a "Nyári táborok Békéscsabán" menüpont alatt. http://www.turizmus.bekescsaba.hu/index.fcgi?rx=&nyelv=hu&menuparam5=425&type=5 
  • A Központi Statisztikai Hivatal tájékoztatása szerint, 2012. március hónapban Békéscsabán tovább folytatódott a 2011. év azonos időszakához képest, a szálláshelyeken tapaszatlható vendégszám és vendégéjszaka szám növekedés. A vendégek száma (1.309 fő) 29,5 %-kal, a vendégéjszakáké (3.164 éj) pedig 34 %-kal emelkedett.
  • Tájékoztatjuk kedves hírlevél olvasóinkat, hogy a Körösök Völgye Látogatóközpont megkezdte a pályázati támogatásból beszerzett túrakerékpárok kölcsönzését. Kérjük Önöket, hogy lehetőségeikhez mérten, szíveskedjenek tájékoztatni az érdeklődőket a szolgáltatásról!
    http://www.turizmus.bekescsaba.hu/index.fcgi?rx=&nyelv=hu&menuparam5=346&menuparam_44=383

Szolgáltató bemutatása:

Meseház (Békési Úti Közösségi Házak)
Cím: 5600 Békéscsaba, Békési út 15-17.
Tel./Fax: 66/326-370
E-mail: mesehaz@mesehaz.hu
www.mesehaz.hu

A Békési Úti Közösségi Házak épületegyüttesének egyikében működik a Meseház. A gyermekek kreativitásának otthona több szempontból is egyedülálló kulturális, művelődési kezdeményezés 1988. óta. A két, egymásba kapcsolódó előtornácos, úgynevezett podsztyenás, karéjos oromzatú parasztház több funkciót tölt be: kiállításoknak ad otthont és kézműves műhely. A udvaron lévő átalakított kukoricagóré alkalmas bábjátékok vagy kisebb gyermekelőadások megtartására is.

mesehazbelsojo.jpg

A Meseházban látható Schéner Mihály (Kossuth-díjas, Munkácsy-díjas, akadémikus, Békéscsaba díszpolgára) képzőművész kiállítása - sajátos népi ihletésű mesevilág tárul a látogató elé. Itt kapott helyet Ványai János hajdani csabai fazekasmester műhelye eredeti berendezéssel, tárgyakkal, szerszámokkal, valamint Lenkefi Konrád által tervezett és kivitelezett, a Napsugár Bábegyüttes bábjaiból válogatott kiállítás.

Foglalkoztató termükben kézműves foglalkozásokat is szerveznek. A népi kézművesség, a természetes anyagok használata mindig aktuális. Olyan foglalkozásokat tartanak, melyeket iskolai formában (helyhiány, anyaghiány) nehéz megvalósítani. A tágas füves udvar lehetőséget nyújt a mozgásra, kikapcsolódásra. Előzetes egyeztetés alapján az alábbi témákban igényelhetőek kézműves foglalkozások: agyagozás, gyöngyfűzés, papírhajtogatás, rongybaba készítés, bábkészítés, terménybáb, papírmerítés, gyertya-mécses készítés, csuhébáb, mézeskalács díszítés, batikolás, egyszerű szövések, bőrözés, kavicsfestés. Jeles napok előtt ajándékkészítés (farsang, húsvét, anyák napja, adventi készülődés).

mesehazudvar1.jpg

Nyitva:
Hétköznapokon 8-16 óráig, hétvégén előzetes bejelentkezés szükséges a 66/326-370-es telefonszámon.
Csoportok számára időpont egyeztetés a fenti számon lehetséges. 

Országos hírek, felhívások:

Elnapolták a turizmus-vendéglátás törvényt
A kormány visszadobta a turizmus-vendéglátás törvényt, tehát a tervezet nem is kerülhet a parlament elé – tudta meg a Turizmus Panoráma Bulletin jól értesült forrásból. A hírt kérdésünkre megerősítette Bánki Erik, a Fidesz turisztikai munkacsoportjának vezetője. Az Országgyűlés Sport és turizmusbizottságának elnöke hozzátette azt is, hogy a kormány nem véglegesen vetette el a turizmusról szóló törvényt, hanem azt kérte, hogy először az NGM előterjesztésében készüljön egy új turizmus stratégia.

Később, ennek a stratégiának az elfogadása után mehet újra a kabinet elé egy olyan, új törvénytervezet, amely a stratégiában megfogalmazott célok megvalósulását segíti elő. Bánki Erik szerint mindezek ellenére nem kizárt, hogy az új törvénytervezet ősszel a törvényhozás elé kerülhet.

Megjelenési lehetőség az MT Zrt. 2012-2013. évi külföldi regionális kiadványaiban
Kedvező üdülési ajánlatával, turisztikai szolgáltatásával szeretné elérni a hazánkkal határos országok vendégkörét is? Akkor erre kiváló lehetőséget nyújt Önnek, a Magyar Turizmus Zrt. által megjelentetni kívánt dél-alföldi (szerb, román) és az észak-alföldi regionális kiadványok (lengyel, román, szlovák) nyelvi mutációiban történő megjelenés.

A termékalapú kiadványok célcsoportja elsősorban az egészséges életmód iránt érdeklődő, regenerálódni és gyógyulni vágyók korosztály, valamint az élményfürdőzést kedvelő családok, akik szívesen látogatják hazánk fürdőit, bátran megkóstolják táj jellegű ételeit, helyi pincészetek borait, pálinkafőzdéinek remekeit.

Várják minden kedves turisztikai szolgáltató, vállalkozás jelentkezését.
Jelentkezési határidő: 2012. május 18.
További információ:
http://itthon.hu/szakmai-oldalak/felhivasok-palyazatok/megjelenesi-lehetoseg-120503

Optimista a vezérigazgató
Már az idei évben a válság előtti szintre kerülhet a turizmus Magyarországon a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója szerint, aki az MTI-nek azt mondta, az idei év rekordév lehet a forgalombővülés szempontjából, de hosszú távon további növekedés szükséges a vendégéjszakák esetében.

Horváth Gergely a kormány hivatalba lépésének közelgő kétéves évfordulója kapcsán adott nyilatkozatában elmondta: az ez évi növekedés elérheti a csúcsot jelentő 2007-2008-as bővülést. Ez azonban az azóta bekövetkezett költségnövekedések miatt még nem lesz elég a turizmusban működő vállalkozásoknak. A tendencia folytatódásával viszont 2014-re a magyarországi turizmus ledolgozza a válság okozta kiesést.
Európában és a világon azzal számolnak a szakemberek, hogy a növekedés fennmarad. Az ENSZ turisztikai világszervezetének előrejelzése szerint az idén először fog egymilliárd ember utazni turisztikai motivációval, a tavalyi 980 millió után - közölte a vezérigazgató.
Horváth Gergely elmondta: nem egészen két évvel ezelőtt, amikor átvette a nemzeti marketingtársaság vezetését, az egyik legfontosabb feladatának az ország márkaépítését tekintette, amit a lehetőségekhez képest sikeresnek értékelt.
Ez egy hosszú folyamat, de - mint mondta - sokkal gyorsabb eredményt lehetne elérni több külföldi fizetett hirdetéssel, a szűkös források miatt azonban ez egyelőre nem lehetséges. Románia 3 évre 75 millió eurót költ turizmusmarketingre, "ezzel nem tudunk versenyezni" - fűzte hozzá.
A márkaépítés szempontjából fontos szemléletváltás történt a vezérigazgató szerint. Kiemelte a magyar részvételt külföldi vásárokon, a nemzetközi kampányokat, a különböző tanulmányutak szervezését, egyéb értékesítésösztönző programokat.
Horváth Gergely elmondta: a kongresszusi turizmus területén is szemléletváltás történt, elindult az első nemzetközi kampány, ezzel kikerült az ország erre a piacra is.
A belföldi turizmusról a szakember kifejtette, sikeres volt a marketingtevékenységük, hiszen a rossz időjárású júliust és augusztust leszámítva tavaly szinte minden hónapban nőtt a belföldi vendégforgalom. Hozzátette: a belföldi turizmus élénkítésére az idén nyáron is több programot indítanak.
Elmondta, a magyar turisták évente 370-380 milliárd forintot költenek el külföldön, míg itthon mintegy 240 milliárdot. Jó volna, ha ez megfordulna - hangsúlyozta a vezérigazgató.
Kitért arra is: szeretné elérni, hogy 2013-ra az MT Zrt. kommunikációjának döntő többsége már online alapú legyen. Mint mondta, "már nem mi határozzuk meg a saját brandünket, hanem a fogyasztó".
A világon az emberek 55 százaléka online foglalja le útjait, információit is elsősorban blogokról szerzi. Horváth Gergely ezzel indokolta, hogy az idei felkészülés után jövőre már ilyen szemléletben szeretnének dolgozni. Ehhez azonban szemléletváltásra van szükség, hogy az MT Zrt. véleményformálóvá tudjon válni és a jövőbeli vendégeket el tudja érni - tette hozzá.
Az MT Zrt.-nek jelenleg 17 külképviselete működik, de ezek 27 országban tevékenykednek. "Beléptünk új piacokra, felkerültünk olyan turisztikai térképekre, mint az Arab-világ, a Délszláv-térség, Brazília, India" - mondta a vezérigazgató. Szerinte ha ezekre a piacokra nem lép be Magyarországra, tíz éven belül vesztessé válik. Hozzátette, van például olyan piac, ahol már most tízéves lemaradásban van Magyarország például Csehországhoz képest.
Mint mondta, az, hogy a külföldi beutazó vendégforgalom tavaly 6 százalékkal nőtt a kereskedelmi szálláshelyeken és 9,2 százalékkal a szállodákban, az új piacoknak köszönhető. "Sikerült jól reagálni a piaci változásokra" - jegyezte meg.
Két éve, 2010. május 29-én tette le az esküt az Országgyűlés előtt az Orbán Viktor miniszterelnök vezette kormány. A második Orbán-kormány a rendszerváltozás óta a legkisebb; nyolc minisztériummal kezdte meg a munkáját. A kormányfő az eskütétel előtt arról beszélt, hogy nem a hagyományos ágazati rendben szervezték meg a leendő magyar kormány munkáját, hanem a politikai vezetés logikája és a leendő politikai vezetők személyes felelősségének elve szerint.

Megnyílt a II. Virtuális Utazás Kiállítás
Karibi hangulattal, külföldi és magyar úticélok százaival várja látogatóit a ma megnyílt Virtuális Utazás Kiállítás. A hazai kiállítókkal kapcsolatban megnyitójában Bánki Erik, az Országgyűlés Sport- és Turizmusbizottságának elnöke külön kiemelte: a magyar vendéglátás és a magyar árak még mindig verhetetlenek.
Az országgyűlési képviselő hangsúlyozta: a belföldi turizmusnak új lendületet ad a Széchenyi pihenőkártya, amelyből az év első három hónapjában több mint 20 milliárd forint értékben kaptak a munkavállalók. Bánki Erik elmondta még, hogy pályázatot is írtak ki 300 millió forint értékben gasztronómiai rendezvények támogatására. A politikus kiemelte a kerékpáros turizmushoz és a túrázáshoz kapcsolódó ajánlatok fontosságát, és kifejtette: az iskolai kirándulásokba is „új életet kell lehelni”.

A Virtuális Utazás Kiállítás megnyitóján Kiss Róbert Richard Prima Primissima díjas újságíró elmondta: a magyarok még mindig az utolsó pillanatban döntenek nyaralásukról. Míg a németek sokszor már előző évben kiválasztják a leendő úticélt, a magyar turisták jelentős része májusban és júniusban még az ajánlatokat böngészi.

A Virtuális Utazás Kiállítás szervezőinek célja, hogy mindenki számára elérhetővé tegye a turisztikai kiállítások szolgáltatásait és az ehhez kapcsolódó kedvezményeket. Az oldalon nemcsak kiállítókat, hanem desztinációkat is lehet keresni. Séta közben bárki megpihenhet a kávézóban, ahol kapcsolatba kerülhet a kiállítókkal, vagy akár más vendégekkel is.
Mivel sokan idegenkednek a regisztrációtól, a Virtuális Utazás Kiállítás területére szabad a belépés. Egyedi lehetőség, amit a virtuális kiállítás kínál, hogy akár konkrét utazási irodákkal is felvehetik a kapcsolatot a látogatók. Az így kialakult interaktív kapcsolat révén a későbbiekben is elérhetők lesznek az akciók, a last minute utak, ajánlatok.
Az oldal a www.utazaskiallitas2012.hu linken keresztül érhető el, kényelmes és felhasználóbarát. A kiválasztott ajánlatot azonnal foglalni is lehet, tehát nem kell telefonálni vagy személyesen elmenni az adott utazási irodába. A virtuális utazás kiállítás május 20-ig tart nyitva a www.utazaskiallitas2012.hu oldalon. A közönség online és interaktív formában találkozhat a kiállítókkal. Az esemény a hagyományos kiállítások előnyeit nyújtja, de kiküszöböli azok legtöbb hátrányát. Ingyenes a belépő, nem kell utazni, parkolni, kényelmesen, gyorsan és egyszerűen meg lehet tekinteni és megvásárolni a 2012-es év legjobb utazási ajánlatait.
(Forrás:Turizmusonline.hu)

Békéscsabai programok:

2012. május 15. 16.30 óra
Fűben, fában - előadás: A biogazdálkodásból származó élelmek táplálkozástani előnyei
Helyszín: Andrássy Úti Társaskör
5600 Békéscsaba, Andrássy út 38.
Telefon: 66/527-920
E-mail: vargaanna@ifihaz.hu
www.ifihaz.hu
 
2012. május 16. 19.30 óra
Dobszerda
Helyszín: Jaminai Közösségi Ház
5600 Békéscsaba, Orosházi út 101.
 
2012. május 17. 17.00 óra
Könyvbemutató. Angel Hidvégi Éva Vándordal című kötetéről a művésszel beszélget Fülöp Anna, irodalomtörténész és Kőszegi Barta Kálmán, a Magyar Téka Erkel Sándor Könyvesház kiadója
Helyszín: Munkácsy Emlékház
Békéscsaba, Gyulai út 5.
Tel.: +36 (66) 442-80
munkacsyhaz@mail.globonet.hu 
 
2012. május 18 - augusztus 25.
A Múzeumi Világnap alkalmából bemutatkozik a Bereczki Imre Helytörténeti Gyűjtemény Dévaványáról
Helyszín: Munkácsy Emlékház
Békéscsaba, Gyulai út 5.
Tel.: +36 (66) 442-80
munkacsyhaz@mail.globonet.hu 
 
2012. május 18. 19.00 óra
Csehov: Lánykérés - a Féling Színház előadása
Helyszín: Fegyveres Erők Klubja (FEK)
5600 Békéscsaba, Szabadság tér 6.
Telefon: (66) 529-230, (66) 529-231
Fax: (66) 529-232
E-mail: info@csabahonved.hu
www.csabahonved.hu
 
2012. május 19. 16.00 óra
CALANDRELLA KAMARAKÓRUS ÉS A DÉVAVÁNYAI VOX HUMANA VEGYESKAR minősítő hangversenye
Helyszín: Békéscsabai Evangélikus Kistemplom
5600 Békéscsaba, Luther u. 1.
Szervező: Békéscsabai Kulturális Központ
Tel.: 20/55-66-757
 
2012. május 19.
Ivó Napi Vigasságok Pósteleken
Helyszín: Póstelek
Tel.: +36 - 70 - 6363 - 001
E-mail: postelek@postelek.com
www.postelek.com
 
2012. május 19 - 25.
Egészséghét a Lencsésin
Helyszín: Lencsési Közösségi Ház
5600 Békéscsaba, Féja Géza tér 1.
Tel./fax: 66/456- 177
 
2012. május 19.
Lencsési Gyermeknapi Előzetes
Helyszín: BKK Lencsési Közösségi Ház melletti Féja Géza tér
Szervező: Lencsési Közösségi Ház, Takács Péter
Tel.: 66/456-177
E-mail: lencsesikozhaz@gmail.com

2012. május 19. - 2012. május 20.
15. Nemzetközi Szupermaratoni Kerékpáros és Görkori Túra
Helyszín: Rajt: Városháza előtt - Arad - Cél: Békéscsaba, Városháza előtt
Szervező: Békéscsabai Atlétikai Klub
Tel.:66/323-634
E-mail: bcsac@mail.globonet.hu
www.bcsac.hu
 
2012. május 19.
Spontán Quintet koncert
Helyszín: Békési Úti Közösségi Házak
5600 Békéscsaba,  Békési út 17
06-66/326-370
 
2012. május 20. 15.00-16.30 óra
Zsidó kultúratörténet - előadás
Helyszín: Békéscsabai Zsidó Hitközség Zsinagógája
5600 Békéscsaba, Széchenyi-liget
Tel.: +36 20 345 42 30
E-mail: info@tevan-alapitvany.hu
 
2012. május 21. 19.30 óra
Békés Megyei Szimfonikus Zenekar hangversenye
Helyszín: Vigadó (Jókai Színház)
5600 Békéscsaba, Andrássy út 1.
Szervező: Filharmónia
Tel.: 66/442-120
E-mail: filharmonia@globonet.hu
www.filharmonia.hu
 
2012. május 21. - 2012. május 27.
Százszorszép Gyermekfesztivál és Városi Gyermeknap
Szervező: Békéscsabai Kulturális Központ
Zsótér Mária, Tel.: 20/377-19-60
E-mail: zsotermaria@ifihaz.hu
www.ifihaz.hu


Amennyiben észrevétele van hírlevelünkkel kapcsolatosan, kérjük jelezze ezt felénk: bekescsaba@tourinform.hu

Hírlevelünkről való leiratkozáshoz kattintson ide: %%LEIRAT%%!

Békéscsaba

Békéscsabai Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft., 5600 Békéscsaba, Irányi u. 4-6.

 

 

Időjárás
Hőtérkép
Felhőkép
Forrás: www.idokep.hu

Nagyítás A A A Oldal ajánlásaNyomtatás